Iedere zwangere mag ervoor kiezen om prenatale screening te laten verrichten in de zwangerschap:

Combinatietest
Bij dit onderzoek zullen ze bloed afnemen tussen de 10 en 11 weken en een echo maken tussen de 11 en 12 weken om de dikte van de nekplooi van de baby op te meten.
De uitslag van deze 2 testen, gecombineerd met je leeftijd en de duur van de zwangerschap, zullen een kansberekening geven. Deze kansberekening geeft aan hoe groot de kans voor jou en je partner is op het krijgen van een kindje met het syndroom van down, patau of edwards.

Het onderzoek moet je zelf betalen. De kosten liggen rond 170 euro.

​NIPT
Bij de NIPT wordt bloed afgenomen na je 11e zwangerschapsweek. In het bloed circuleerd DNA. 10% is afkomstig van de placenta, 90% van jou zelf.
Het bloed wordt onderzocht in een laboratorium om te kijken of er bij de foetus aanwijzingen zijn voor down-, edwards- of patausyndroom.
​Je kunt kiezen om je bloed op deze 3 syndromen te laten te testen, of je kunt kiezen om eventuele nevenbevindingen mee laten testen. Dit kunnen andere chromosomale afwijkingen zijn.
Dit onderzoek kost 175 euro, de rest wordt vergoed door je verzekering​.
Voor meer informatie kunt u ook de informatiefolderbekijken over de combinatietest en NIPT

​SEO
De 20-weken echo wordt ook wel Structureel Echoscopisch Onderzoek genoemd. Het doel van deze echo is om te onderzoeken of er een eventuele afwijking(lichamelijk) aanwezig is bij het kind. Er wordt gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind, of hij/zij goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.
Dit onderzoek wordt bij voorkeur uitgevoerd rond 20 weken amenorroe. De 20-weken echo is geen garantie voor een gezond kind. Niet alle afwijkingen worden gezien op de echo. De echo brengt geen risico’s met zich mee voor moeder en kind.
Voor meer informatie kunt u ook de informatiefolderbekijken over de 20-weken echo

De 20-weken echo wordt vergoed door je verzekering.

Voor meer informatie over de testen die je kunt laten verrichten in je zwangerschap, kun je klikken op de volgende link:
http://www.pns.nl

Zie ook…

Zwangerschap
Zwangerschap
Bevalling
Bevalling
Kraambed
Kraambed
Menu