Iedere zwangere mag ervoor kiezen om prenatale screening te laten verrichten in de zwangerschap:

​NIPT
Bij de NIPT wordt bloed afgenomen vanaf je 10e zwangerschapsweek. Het bloed wordt onderzocht in een laboratorium om te kijken of er bij de foetus aanwijzingen zijn voor down-, edwards- of patausyndroom.
​Je kunt kiezen om je bloed op deze 3 syndromen te laten te testen, of je kunt kiezen om eventuele nevenbevindingen mee te laten testen. Dit kunnen andere chromosomale afwijkingen zijn.
Dit onderzoek wordt vergoed.
Voor meer informatie kunt u ook de informatiefolder bekijken over de NIPT

13 weken echo
Je kunt laten onderzoeken of je kind een lichamelijke afwijking heeft. Een lichamelijke afwijking betekent dat een deel van het lichaam van het kind er anders uitziet dan normaal. Voorbeelden van lichamelijke afwijkingen zijn een open rug, open schedel, waterhoofd, hartafwijkingen, gat in het middenrif, gat in de buikwand, afwijking van de nieren of afwijking van de botten.
De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 weken echo.
Je kiest zelf of je de 13 wekenecho wilt. De 13 wekenecho kun je laten doen vanaf twaalf weken en drie dagen tot en met veertien weken en drie dagen zwangerschap.
De 13 wekenecho wordt vergoed door je verzekering.
Voor meer informatie kun je de informatiefolder bekijken.

​SEO
De 20-weken echo wordt ook wel Structureel Echoscopisch Onderzoek genoemd. Het doel van deze echo is om te onderzoeken of er een eventuele afwijking(lichamelijk) aanwezig is bij het kind. Er wordt gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind, of hij/zij goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.
Voor meer informatie kun je de informatiefolder bekijken.
De 20-weken echo wordt vergoed door je verzekering.

Voor meer informatie over de testen die je kunt laten verrichten in je zwangerschap, kun je klikken op de volgende link:
http://www.pns.nl

Zie ook…