De eerste afspraak bij de verloskundige duurt ongeveer een half uur. Dit is veelal de langste controle in je zwangerschap. Het is vooral een informatief gesprek van beide kanten. Wij zullen je veel vragen stellen, zodat we de zorg zoveel mogelijk kunnen optimaliseren voor jou en je partner. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: persoonlijke gegevens, medische voorgeschiedenis en de gezondheid in de familie. Daarnaast meten we je bloeddruk op en wordt je gewogen.

Bloedprikken
Je krijgt een formulier mee om bloed te laten prikken. Hiermee wordt onder andere je bloedgroep en ijzergehalte bepaald. Dit kan in het Albert Schweitzer Ziekenhuis op alle doordeweekse dagen van 7.00-17.00, of op 1 van de priklocaties van het laboratorium.

Echo’s
De echo’s worden aangeboden op de Zwaluwenburg, onze locatie in Sterrenburg. Wij kunnen binnen de praktijk alle verloskundige echo’s aanbieden. Onze echoscopist heeft meerdere locaties in/rond Dordrecht. Wanneer het beter uitkomt, kun je dus ook op 1 van die andere locaties je echo laten verrichten.
Je 1e echo zal tussen 10-12 weken plaatsvinden. Bij deze echo zal de baby worden opgemeten om zo kijken of de uitgerekende datum overeen komt met de datum die we verkregen hebben aan de hand van de menstruatie.
Soms kun je al een echo rond 7-8 weken krijgen, maar deze wordt alleen vergoed door de verzekering bij een medische indicatie. Je kan er uiteraard ook voor kiezen om deze zelf te bekostigen, indien je niet tot 10-12 wkn wilt wachten.
De echo’s worden verzorgd door echocentrum het palet.

Overige info
Er zal verder informatie worden gegeven over o.a.kraamzorg, voeding en testen die er bestaan om te kijken naar afwijkingen bij het kindje. (Zie kopje ‘prenatale screening’, je vind hier al meer informatie over de testen)

Zie ook…